Windows-ról Linux-ra való áttérés -> Mennyire felelhet meg az elvárásunknak az új rendszer?

A jelenlegi felhasználói statisztikák hivatalos vizsgálatát nézve észrevehetjük már, hogy a Linux elterjedésének eddigi értéke 1%-ról 2%-ra ugrott. Ez az első nagyobb mérföldkő a nyílt forráskódú operációs rendszer életében. Ez a szám nem tartalmazza a Linux alapú Android rendszereket - amelynek elterjedtségét ismerve egyáltalán nem rossz eredmény ez. Mindez azt jelenti, hogy a Linux elért arra a pontra, amikor a Windows és a Mac OS rendszereket az eddiginél sokkal bátrabban lecserélhetik az átlagos számítógép-felhasználók? A több éves Linux-ra váltás óta összegyűjtött tapasztalatok által bátran mondhatom válaszként az igent! Azt is elmondom, hogy miért.

_

1.) A Linux könnyű

Először is, ajánlom mindenkinek:
12 indok, amiért a Linux jobb a Windows 10-nél

Másodszor pedig - Nem feltétlenül kell lemondanunk az eddig jól bevált Windows rendszerre írt programjainkról sem! Bővebben erről itt.

Továbbá nagyszerűen alkalmazható minden kezdő felhasználó számára a hivatalos MAGYAR NYELVŰ kézikönyv is - amely kimagasló részletességgel mutatja lépésről lépésre az új rendszert.

Sokan még mindig tévhitben élnek, hogy a Linux-ot nagyon bonyolult használni. Mindez a régi Linux rendszerekre vonatkozik kizárólag manapság - amikor is a felhasználók gyakran kénytelenek voltak különféle parancssorokat használni a számítógépük működtetése érdekében. Szerencsére a Linux azóta sokat fejlődött már - ezért azok a felhasználók is nagyszerűen boldogulhatnak a Linux-szal, akik egyáltalán nem ismerik és nem is szeretnék ismerni a különféle Linux parancssorokat. Azok számára pedig, akiket továbbra is érdekelnek legalább a Linux alapparancsok, szeretném ajánlani korábbi cikkem.

2.) Barátságos és változatosan testre szabható külső

A Linux disztribúciók megalkotói szerencsére gondoltak a felhasználók változatos ízléseire - ezért akár az asztali környezetek megválasztásával, akár az azon belüli megjelenési stíluselemek módosításával nagyszerűen testre szabhatjuk rendszerünket.

_

_

3.) Böngészőből szinte bármit megtehetünk

A legtöbb felhasználó a számítógéppel töltött idejének nagy részét valamelyik Internet-böngészővel tölti. A web-es alkalmazások lehetővé teszik, hogy videókat nézzünk, dokumentumokat szerkesszünk stb. A Chromebook-ok sikere éppen ebben rejlik.

_

4.) Egyre több szoftver áll a rendelkezésünkre

A Linux-ra való váltás régebben néhány kedvenc alkalmazásunktól való elbúcsúzást is jelentette. Kezdve a sort például a Google Chrome böngésző hivatalosan megjelent Linux-os verziójával ma már egyre inkább megemlíthetjük a Steam Linux-os verzióját is. Minderről korábban részletesen itt és itt is írtam.

_

5.) Egyre több játék

Ahogyan már az előbb a Steam-et említettem - ott és azon kívül is számos lehetőségünk van a játékok Linux-ra való letöltésére.

Amennyiben mégsem jelent volna még meg Linux-ra valamelyik kedvencünk, érdemes megpróbálnunk a korábbi leírásom alapján ajánlott lépéseket.

_

_

6.) A Linux megbízható

Emlékezzünk vissza a Windows rendszerek fejlődésére - a Microsoft ide-oda variált a különböző verzióknál a külső megjelenésen. Itt most elsősorban a START-menüre gondoltam - szinte mindenki ismeri, hogy mekkora vihart kavart, ahogyan a Windows XP-nél és 7-nél megszokott kezelhetőségű menürendszer után a Windows 8 megjelenésével teljesen összezavart mindenkit.

_

A Linux-ok készítésénél ilyen bakikat szerencsére nem nagyon követnek el a felhasználói élmények rovására.

Végezetül pedig egy idézet a hivatalos dokumentációból ->

"A Linux Mint projekt azt tűzte ki célul, hogy az átlagfelhasználók számára még
használhatóbbá és hatékonyabbá tegye az asztali környezetet a mindennapi feladatok
során. Mindemellett az operációs rendszer elérhető szoftverek és jól integrált
szolgáltatások széles skálájával is ellát.
A Linux Mint egyre népszerűbb és egyre több ember használja nap, mint nap."

Kapcsolódó leírások

Linux Mint Magyar Közösség

Ubuntu vs Linux Mint -> Melyiket válasszam?

Több operációs rendszer használata ugyanazon a számítógépen

Az Ubuntu Linux átalakítása Windows 10 kinézetűre

10 gyakran használt szoftver lehetősége az Ubuntu Linux rendszerre történő váltást követően

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.